Ένα Raspberry PI για όλες τις δουλειές

Μου αρέσουν οι αυτοματισμοί. Και μου αρέσουν γιατί βαριέμαι εύκολα κάτι, ειδικά αν το επαναλαμβάνω συχνά, οπότε ο αυτοματισμός με βοηθάει να κάνω αυτό που θέλω, αποφεύγοντας την βαρετή -για εμένα- επανάληψη.

Δηλαδή προτιμώ να φάω χρόνο με δοκιμές και ψάξιμο ως ότου βρω ή κάνω πράξη κάτι που σκέφτηκα. Όπως για παράδειγμα, όταν έβλεπα έναν στην δουλειά που είχε σε διπλανό οικόπεδο κάτι κότες και άνοιγε κάθε μέρα την πόρτα τους για να τις βγάλει και επέστρεφε το σούρουπο για να την κλείσει. Του έφτιαξα μια αυτόματη πόρτα, η οποία άνοιγε μόνη της το πρωί και έκλεινε το βράδυ. Και θα μπορούσα να το κάνω πχ να κάνει έναν ήχο ώστε να μάθουν τα κοτόπουλα ότι ήρθε η ώρα να πάνε μέσα, αλλά το έχουν από την φύση τους αυτό, οπότε δεν χρειάστηκε και κάτι ιδιαίτερο.

Η πόρτα από ξύλο για το κοτέτσι. Οι διακόπτες σταματάνε την φορά της
Η πόρτα από ξύλο για το κοτέτσι. Οι διακόπτες σταματάνε την φορά της.

Έτσι, όταν βγήκαν τα πρώτα Arduino, χάρηκα γιατί μου έλυνε τα θέματα που συναντούσα σε τέτοιες κατασκευές. Το προγραμματίζεις και λύθηκε το πρόβλημα σου, ενώ όταν πήρα στα χέρια μου το πρώτο Raspberry PI, η χαρά μου ήταν διπλή γιατί πλέον έκανες περισσότερα αλλά και γενικά είχες έναν μικρό υπολογιστή, ο οποίος δεν είχε μεγάλη κατανάλωση, σημαντικό για εμένα.

Μία από τις κατασκευές μου με Raspberry PI, η μετατροπή ενός NES Case σε multi emulator κονσόλα.
Μία από τις κατασκευές μου με Raspberry PI, η μετατροπή ενός NES Case σε multi emulator κονσόλα.

Παρότι τα PI τα έχω χρησιμοποιήσει σε αρκετές κατασκευές, αποφάσισα να κάνω κάτι σαν server για να βοηθάει στις εργασίες μου. Για παράδειγμα, επάνω στο PI έχω φορτώσει όλους τους σκληρούς μου δίσκους που είχα και έχω όλα τα αρχεία από εκεί. Έτσι, έχω πρόσβαση από όλες μου τις συσκευές στα αρχεία αυτά, ακόμη και από το tablet, όπου σε αυτό συνήθως διαβάζω τα παλιά καλά κόμιξ τις Κυριακές με τον καφέ.

Ψάχνοντας στην λίστα με τα κόμιξ...
Ψάχνοντας στην λίστα με τα κόμιξ...

Αυτό το άρθρο δεν είναι τεχνικό, ωστόσο μπορείς να πάρεις τις ιδέες και να ψάξεις περισσότερο στο internet.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Αρχικά, είναι κατεβαστήρι. Δηλαδή, έχω ένα τόρρεντ πρόγραμμα και το jdownloader, Το 2ο, σου επιτρέπει να διαχειριστής την λίστα και από οποιονδήποτε browser, οπότε και δεν χρειάζεται να είσαι στο PI, μπορείς το PI να το έχεις σε κάποιο άλλο δωμάτιο ή σε κάποιο πατάρι για παράδειγμα. Φυσικά με το πρόγραμμα VNC Viewer μπορείς να έχεις πλήρη πρόσβαση από οποιοδήποτε PC, κινητό ή tablet, όπως βλέπετε και τώρα.

Μια ματιά στο Raspberry PI μέσα από το PC μου και με την βοήθεια του VNC Viewer.
Μια ματιά στο Raspberry PI μέσα από το PC μου και με την βοήθεια του VNC Viewer.

Επίσης, έχω το Kodi και βλέπω ταινίες, αλλά και emulators για να παίζω παλιά παιχνίδια. Το καλό εδώ είναι ότι έχω Bluetooth remote control και πληκτρολόγιο αλλά και το kodi αναγνωρίζει την τηλεόραση και δουλεύει με το τηλεχειριστήριο της, οπότε με βολεύει αφάνταστα αυτό. Δεν θέλω πολλά χειριστήρια για να κάνω την δουλειά μου, ειδικά αν μπορώ να την κάνω με μόλις ένα.

Το Raspberry PI όπως το έχω με τις συσκευές του επάνω
Το Raspberry PI όπως το έχω με τις συσκευές του επάνω. Η καλωδίωση είναι λίγο χύμα, αλλά αλλάζω συχνά συσκευές, ενώ βγάζω τους δίσκους συχνά και τους βάζω στο PC, οπότε και δεν μπορώ να τα βάλω καλύτερα.

Έχω εγκαταστήσει το Samba, ώστε να έχω πρόσβαση στους σκληρούς δίσκους από όλες μου τις συσκευές όπως είπα. Αυτό με βοηθάει γιατί διαχειρίζομαι αρχεία πχ από το laptop και στην συνέχεια μπορώ να συνεχίσω από το desktop. Εννοείται ότι τρέχει πρόγραμμα που κρατάει backups τα αρχεία σε άλλους δίσκους αλλά και στο Google drive. Με το τελευταίο, έχω πρόσβαση σε κάποια αρχεία που θέλω και απομακρυσμένα, πχ εκεί ανεβάζω την ασφάλεια του αυτοκινήτου κλπ.

Η πρόσβαση μου στους σκληρούς μου δίσκους από όλες μου τις συσκευές που έχω συνδεδεμένες στο δίκτυο.
Η πρόσβαση μου στους σκληρούς μου δίσκους από όλες μου τις συσκευές που έχω συνδεδεμένες στο δίκτυο.

Έχω επίσης εγκαταστήσει και server με php και mysql. Στο PI έχω όλα τα projects που δουλεύω και τρέχω από τον browser κανονικά αυτό που θέλω να δω. Για παράδειγμα, μπορώ να εγκαταστήσω το wordpress και να πειραματίζομαι με ένα plugin από το desktop, ή το laptop ή και από το κινητό, αν θέλω να δω πως δείχνει σε μικρές συσκευές. Τα php αρχεία μου είναι διαθέσιμα μέσο samba, οπότε τα επεξεργάζομαι από όλες τις συσκευές, ενώ όπως είπα, όλα αυτά γίνονται και backup.

Ήθελα να προσθέσω και επιπλέον λειτουργίες, τύπου smart home και καλά, αλλά το PI είναι ήδη φορτωμένο και δεν σηκώνει περισσότερα. Ίσως να πάρω ένα PI 4 που έχει περισσότερη RAM και να το βάλω στην θέση του 3 που έχω τώρα και το 3 να το χρησιμοποιήσω για άλλες δουλειές.

Προσωπικά με έχει βολέψει αφάνταστα το στήσιμο του PI έτσι όπως το έχω τώρα. Για παράδειγμα δεν χρειάζεται να έχω μόνιμα ανοιχτό το PC μου για να κατεβάσω ας πούμε ένα μεγάλο σε χωρητικότητα παιχνίδι. Το κατεβάζει το PI και εγώ το τραβάω από εκεί στο PC. Το ίδιο ισχύει και με τις ταινίες, αφού τις βλέπω είτε με το kodi, είτε στο PC μου, ενώ και τα τραγούδια τα έχω εκεί και τα ακούω από όποια συσκευή θέλω όταν για παράδειγμα κάνω εργασίες στο PC.

Επίσης, άλλα προγράμματα που δουλεύω, όπως για παράδειγμα το Unity 3D, αποθηκεύω μεν τα αρχεία τους στον υπολογιστή μου τοπικά, για άμεση ανάκτηση του αρχείου, αλλά στα PC μου "τρέχει" παράλληλα και πρόγραμμα που "παίρνει" backups σε κάθε αλλαγή και στα "στέλνει" σε έναν δίσκο του PI. Με αυτόν τρόπο, πετυχαίνω δύο πράγματα. Πρώτον, παίρνω backup από κάθε αρχείο σε άλλον δίσκο, επίσης κάθε άλλο PC έχει το ίδιο πρόγραμμα και συγχρονίζει τα δεδομένα τοπικά στον δικό του δίσκο. Έτσι, όταν πχ ανοίγω το laptop, αυτό συγχρονίζει τις όποιες αλλαγές έγιναν σε ένα παιχνίδι ας πούμε που φτιάχνω με το Unity 3D και έτσι έχει ενημερώσει τα τοπικά του αρχεία. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζω την εργασία μου στο laptop και όταν τελειώσω, τα αρχεία θα συγχρονιστούν με τον δίσκο στο PI και το ίδιο θα γίνει και στο desktop. Έτσι, δουλεύω το ίδιο αρχείο σε όλα τα μηχανήματα, ενώ τα αρχεία του γίνονται backup σε κάθε υπολογιστή για καλύτερη ασφάλεια.

Αν έχετε και εσείς περισσότερα από ένα PC στο σπίτι και έχετε πρόβλημα με τον διαμοιρασμό των αρχείων σας, πχ βάζετε βγάζετε USB στικάκια για να μεταφέρετε κάποια αρχεία ή παλεύετε με τις cloud υπηρεσίες, δοκιμάστε και εσείς μια παρόμοια λύση με κάποιο pi. Και στην τελική, αν δεν σας βολεύει, κάντε το παιχνιδομηχανή, μιας και το PI 3 που έχω τώρα σκέφτομαι να το βάλω σε Arcade σύστημα που φτιάχνω αυτόν τον καιρό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο